Treninzi
Knjiga kodeks

U Aikidu nije važno samo ustrajno vježbati i napredovati u tehnikama, već je jednako važan naš odnos s drugim učenicima i samim sobom. Nekoliko općih uputa:

Kod ulaza i izlaza iz doja se poklonimo, isto tako kod stanemo na tatami.

Za vrijeme treninga se ponašamo pristojno. Na početku i na kraju vježbe naklonimo se partneru. Kod naklona na početku vježbanja znači da smo ga zamolili da vježba s nama, a na kraju vježbe znači da mu zahvaljujemo na vježbanju.

Na trening se dolazi nešto ranije, da bi se s treningom moglo početi na vrijeme. Tko zakasni, sjedne se na rub tatamija i prikloni se te čeka da ga učitelj pozove da se priključi treningu.

Stalna briga o higijeni je obavezna. Prije treninga potrudimo se odrezati nokte i oprati noge te vodimo brigu o urednosti kimona.

Prije treninga skinemo nakit, sat i druge predmete, koji su opasni za nas i partnera.

U dojo se ne unosi hrana i piće. Kod sebe imamo samo vodu ili osvježavajući napitak koje ne pijemo na tatamiju. Ako osjetimo potrebu za vodom, naklonimo se i siđemo s tatamija, po povratku na tatami opet se naklonimo i krenemo s treningom.

Kada učitelj razlaže, govori i pokazuje tehniku, pažljivo ga slušamo, ne pričamo s prijateljem. Sjednemo u seizu na rubu tatamija i čekamo njegov znak da sami započnemo s vježbom.

Usvajanje i izvođenje tehnike i prepoznavanje Ki-a jako su bitni faktori u razvoju Ki Aikida.

Za vrijeme treninga ne pričamo i ne razglabamo jedan s drugim o tehnici, jer je to obaveza učitelja, ne treniramo po svome, nego samo ono što pokazuje učitelj.

Posjet drugim dojima

Ako se odlučite posjetiti drugi dojo (npr. onaj u kojem se vježba neki drugačiji stil iste vještine), postoji nekoliko pravila kojih se dobro u svakom trenutku pridržavati:

  1. Prije nego odete u posjet nekom klubu, svakako kontaktirajte instruktora telefonom, e-mailom ili osobno neposredno prije početka treninga, objasnite tko ste i što ste, i pitajte za dopuštenje smijete li sudjelovati na jednom treningu. Ima instruktora koji će vam rado dozvoliti sudjelovanje na jednom treningu (ili čak i povremene dolaske na treninge kao gost vježbač), dok ima i onih koji koji to iz nekog razloga ne dozvoljavaju, odnosno već na prvom treningu zahtijevaju upis u klub i plaćanje članarine.

  2. Ako već imate nešto iskustva u vještini, to svakako recite instruktoru prije početka treninga. Na taj način instruktor može otprilike vidjeti što može od vas očekivati i odlučiti hoćete li vježbati s početnicima ili s naprednijim vježbačima. Ako ipak niste sigurni u svoje sposobnosti, zamolite instruktora da vam dozvoli vježbanje s početnicima. Također, smatra se pristojnim da se kod posjeta dojou gdje se trenira drugi stil, bez obzira na eventualni rang koji imate u svom stilu, ponašate kao početnik. To uključuje nošenje bijelog pojasa i ne nošenje hakame (osim u slučaju ako instruktor eventualno dozvoli drugačije, a to uvijek možete pitati).

  3. U drugom dojo-u također mogu vrijediti a često i vrijede drugačija pravila ponašanja, tj. drugačija dojo-etiketa. Ako niste upućeni u dojo etiketu nekog dojo-a najbolje je da pokušate oponašati druge, a za sve eventualne nejasnoće pitajte instruktora ili nekog od vježbača koji su u to bolje upućeni.

  4. Kada trening počne, zaboravite sve što znate. Naravno tu se ne misli doslovno zaboraviti sve ono dosad naučeno, već je poanta u tome da kada ste došli u drugi dojo vježbati, došli ste nešto novo naučiti, a ne producirati se. Tako komentari tipa "Mi to radimo malo drugačije, ovako i ovako" za vrijeme treninga su još prihvatljivi, ali bilo kakvo pretjerano produciranje i nametanje (bez dozvole instruktora) može rezultirati time da vam instruktor zabrani daljnje vježbanje. U pravilu vrijedi pravilo da se vježba isključivo po programu i stilu onog dojoa u kojem se nalazite. Naravno, jedina iznimka je ako ste u neki dojo došli kao gost instruktor, ali to je već sasvim druga priča.

  5. Za sve eventualne nejasnoće pitajte instruktora. Unatoč uobičajenom vjerovanju, nećete ispasti glupi ako postavite neko pitanje jer tu itekako vrijedi ono pravilo da ako u nešto niste sigurni ili ne znate, jedino glupo pitanje je ono koje ne postavite.

Mudre izreke:

"Najbrže izvlačenje je kada mač ne napusti korice. Najjača blokada je ne izazvati udarac. Najčišći rez je onaj koji nije učinjen."
"Samuraj je onaj koji prvi pati od tjeskobe za cijelo ljudsko društvo, i on je posljednji koji traži osobno zadovoljstvo."
"Da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti voljeti ljude i koristiti stvari, a ne voljeti stvari i koristiti ljude."