Treninzi

Za termine dječjih treniga u Aikido klubu "Put" molimo pogledajete OVDJE.

Aikido za djecu

Za razliku od odraslih, koji odluče vježbati Aikido zbog svog vlastitog mira, slobodnog vremena ili samoobrane, kod djece ne možemo očekivati iste razloge za trening.

Zašto je onda Aikido i usmjerenost roditelja i djeteta prema Aikidu dobrodošla za dijete?

Kako im vježbanje Aikida može koristiti? Što mogu djeca usvojiti i dobiti odluče li se učiti aikido?

  • Aikido je neagresivna borilačka vještina. Aikido ne potiče dijete nasilnom ponašanju prema svojim vršnjacima, drugoj djeci, bratu ili sestri ili mučenju životinja koje ga okružuju. Aikido tehnike djeluju u trenutku kada neko drugi krši ljudska pravila te postaje nasilan, agresivan.

  • Djeca se obučavaju primjeni samoobrane da se obrane od agresije druge djece, a da prema drugom djetetu ne pokazuju agresivnost.

  • Prostor za druženje i igra s drugom djecom. Za razliku od većine sportskih aktivnosti gdje se radi selekcija prema dobi i spolu, dijete u vježbanju Aikida susreće djecu različite starosne dobi i spola, lakše se socijalizira i uči u raznolikoj grupi.

  • Djeca se nauče biti mirna. Neupitno, djeca ne bi bila djeca, ako bi cijelo vrijeme bila tiha i mirna. Aikido im pomaže biti miran kada se to od njih traži: pri učenju, u školi ili u prisutnosti starije osobe te kako se usmjeriti prema bilo kojim zadacima i obavezama u datim trenucima. Način takve umirenosti je ugodan i osjećajan, jer ih ne sili da to moraju činiti.

  • Djeca se uče pozitivno gledati na svijet. Aikido ih uči da ako žele nešto vrijedno, moraju raditi u harmoniji ( skladu ) s okolinom. Ako stvari mirno pravilno promatraju i stvore dobru volju, uspjet će.

  • Aikido pomaže u školi. S treniranjem aikida djeca lakše postižu mir, a time i jednostavnije mogu pratiti nastavu. Lakše i jednostavnije svladavaju obaveze u školi i nisu izložena stresu od škole, kod ispita i pisanja testova. Postiže se napredovanje u školi, a to je veliki zalog za uspješan život.

  • Pravilno držanje. Djeca su u svom brzom rastu dosta sklona krivom držanju.To su posljedice nedovoljnog i nepravilnog vježbanja. Kroz vježbe ravnoteže, istezanja i koordinacije dijete dobije fleksibilnost i pravilno razvija mišićnu masu. Jedna od najvažnijih funkcija organizma je pravilno i kvalitetno disanje, što je preduvjet za pravilan razvoj mišićnog tkiva, a time i pravilnog držanja. Aikido daje veliku pozornost pravilnom disanju.

  • Svatko može biti najbolji. Aikido ne zahtijeva atletske sposobnosti, niti je usmjeren natjecanju, već svjesno prepoznaje život u nama, a time i život drugih koji nas okružuju. Aikidom postižemo harmoniju duha i tijela, a to je pravi smisao života.