Jo
Kenjiro Yoshigasaki

Svi mi koji treniramo 'nešto' s Istoka ponekad poželimo otići tamo i trenirati na Izvoru. Ali izvor je tu, pored nas. Koja sreća, ali i obveza.

Kenjiro Yoshigasaki je učitelj (jap. sensei) kojeg vrijedi čuti i vidjeti na tatamiju (strunjači za vježbanje). Nećemo se uvijek slijepo slagati s onim što podučava, ali njegove riječi precizno dopiru do naših ega. Između njegovih riječi i tehnika koje demonstrira na seminarima nema razlike. Između koncepata koji se izučavaju na treninzima i svakodnevnog života nema razlike. To je i razlog zašto je Senseijev Aikido manje borilački, a više životni.

Njegov životni put bi se mogao izreći jednom riječju – ISTRAŽIVAČ.
Od 10. godine vježba Yogu, poslije toga Aikido i druga borilačka umijeća. Susreće se s Koichijem Toheijem i postaje njegov najistaknutiji učenik. Izučava intenzivno duhovnost, a 1973. postaje Aikido instruktor.

Jedna zanimljivost: Sensei je kao mladića Stevena Seagala dočekao u Japanu, osigurao mu smještaj i podučavao u Aikidou. Kod njega je Seagal položio 2. dan, majstorski stupanj.

Od 1977. podučava u Europi, putujući gotovo svaki vikend u drugi europski grad. Od 1996. dolazi redovito u Zadar i Zagreb.

Njegov 'životni' Aikido privukao je ljude različitih profesija. Kao učenik mu je pristupio i majstor violine Yehudi Menuhin te su zajedno 1996. snimili polusatni film The Begginer (Početnik).