Jo
Koichi Tohei
"Pravo otkriće za mene je bila osnovna činjenica da 'um pokreće tijelo', koju sam do tada zanemarivao. Sensei Ueshiba prvo je vodio napadačev um, a zatim bacao njegovo tijelo, tako da se ovaj nije mogao oduprijeti. I mi smo pokušavali pokrenuti samo tijelo i zato smo se opirali jedan drugom..."

"...zanimanje za puke zahvate i same tehnike postoji jer su pokreti tijela vidljivi, a zanemaruju se nevidljivi pokreti uma. Najprije trebamo naučiti kako ujediniti um i tijelo, načela toga ujedinjenja i kako se kretati u skladu s koordinacijom uma i tijela."

Koichi Tohei (1920. - 2011.) rođen je u perfekturi Tochigi, u blizini Tokija. Kao dijete bio je boležljiv i slabašan. Otac ga upućuje na treninge Judoa i Zena kako bi ga osnažio. Kasnije trenira Ichigukai misogi trening (vježbe disanja i meditacije) i studira kod dr. Nakamura Tempua, osnivača japanske Yoge. Ta učenja su u mnogome utjecala na njegov kasniji razvoj.

Godine 1939., u dobi od 19 godina, upoznaje Moriheija Ueshibu te počinje vježbati aikido. Nedugo nakon toga, u listopadu 1942. godine biva mobiliziran, te sa jedinicom odlazi na centralni kineski front. Pod kišom metaka, kroz osobno iskustvo, shvaća da je istinska borba potpuno drugačija od sportskih natjecanja i postaje svjestan važnosti mirnog uma, te ujedinjenosti uma i tijela. Vraća se u Japan tek nakon završetka rata, 1946. godine.

Godine 1953. O-sensei Ueshiba šalje ga na Hawaje i tako postaje prvi učitelju u SAD-u i zapadnom svijetu uopće. U narednom desetljeću često posjećuje SAD i postaje odgovoran za mnoge učitelje Aikidoa. Tohei sensei postaje glavni instruktor Hombu dojoa (središnjeg dojoa) i jedina osoba kojoj je dodijeljen 10. Dan osobno od Osnivača. Njegov način podučavanja uključuje načela koja je naučio od Nakamura Tempua, što ne odobravaju neki instruktori.

Tohei sensei je imao prilično jasne ideje kako bi bilo najbolje poučavati aikido. Te ideje su se većinom temeljile na principima ujedinjenosti uma i tijela. Međutim, te njegove ideje su naišle na otpor nekih instruktora koji su se držali tradicionalnih metoda. Kako bi ostvario svoje ideje, 1971. godine osniva društvo Ki No Kenkyukai. Nešto kasnije, 1974. godine, dolazi do raskola. Tohei napušta Aikikai Hombu dojo te osniva Shin-Shin Toitsu aikido (danas poznat kao ki-aikido).